Огън и злато

Габриела Плочева: „Човек идва на този свят, за да остави нещо след себе си. Ако е достатъчно упорит и постоянен, може да постигне всичко, за което мечтае!“

 

Млада, дръзка и смела! Днес, Ви срещаме с младата писателка Габриела Плочева, авторка на фентъзи романа „Предсказанието“ – първа част от поредицата „Огън и злато“.  По образование е икономист, а по душа – писател. Първите си стъпки като творец, Габриела прави едва на 8-годишна възраст. Посвещава се на музиката изцяло в школите на народната певица Донка Бумбалова и музикантката Нанка Колева. Габриела е участвала в множество конкурси по народно пеене и е носител на няколко награди, но най-голямата ѝ страст остава писането.

Какво има да ни разкаже за приказните светове, митичните същества и фантазията, можете да разберете от интервюто, което направихме с нея:

В: „Предсказанието“ е първа книга от поредицата „Огън и злато“. От колко книги ще се състои цялата поредица и как се появи идеята за романа?

О: Засега съм решила да бъде четирилогия. Винаги съм имала афинитет към близнаците и двойниците. Изумително е как двама души могат да изглеждат еднакво и в същото време да са коренно различни по характер. Като малка много исках да имам братовчедка, с която да сме двойнички, дори ѝ бях измислила име – Ефтимия (майката на Ели също се казва така, нямаше как да не отдам почит на моята несъществуваща двойничка-братовчедка /смее се/), щеше да  е много забавно да се сменяме постоянно и да се шегуваме с приятелите ми. По-късно вмъкнах тази моя мечта в сюжета на дебютния ми роман „Предсказанието“.

В:. С коя героиня припознавате себе си? И всеки читател ли ще намери себе си в някой от героите в книгата?

О: И двете главни героини притежават частица от мен самата, но аз лично се припознавам в Конър Уестморланд. И двамата сме идеалисти по душа, и двамата вярваме, че можем да оправим един изгнил свят, каквото и да ни струва това. За жалост, една птичка пролет не прави.

Вярвам, че всеки един от читателите ще припознае себе си в някой от героите на „Предсказанието“. Тези, които са жертвоготовни ще се припознаят в Гейбриъл (Габи), тези, които са по-егоистични и готови да минат през всеки и всичко, за да получат това, което искат – в Ели; идеалистите – в Конър, а тези, които са пораснали с повече отговорности, отколкото са могли да поемат на крехките си рамене – в Лора; пък интригантите,  в Боби…

В: Интересно. А вярвате ли в съдбата?

О: Вярвам, че, човек идва на този свят, за да остави една следа след себе си. Ако е достатъчно упорит и постоянен, може да постигне всичко, за което мечтае.

В: В романа „Предсказанието“ освен Материалния свят, в който живеем, има и Подземен свят, който коренно се различава от този, в който живеем. Какво Ви вдъхнови при създаването му?

О: Подземният свят, който съм описала в „Предсказанието“ и, който ще срещаме наред с още два свята и в следващите книги е вдъхновен от любимата ми луна – Титан. Характеристиките ѝ са перфектни за Подземен свят, защото физичните ѝ закони са коренно различни от тези на планетата Земя, което е чудесна предпоставка за създаването на един друг, непознат и приказен свят.

В: Има много успешни реализации на филми по книги. Вярвате ли, че някой ден това ще се случи и с Вашата книга? А може би и компютърна игра?

О: Като всеки писател, аз също се надявам, че романът ми ще бъде екранизиран. Жалко е, че през последните години в България това не се случва, но надеждата умира последна, нали така? /смее се, отново/

В: Абсолютно. Двете  главни героини имат свръхсили като пирокинеза и емпатия. Вие, в истинския живот каква свръхсила бихте искала да имате?

О: Мисля, че ще е страхотно, ако мога да чета мисли или да виждам бъдещето и миналото!

В:. Темата за битката между доброто и злото, винаги е била актуална /вкл. в наши дни/. Трябва ли един от тях да е победител или винаги трябва да има битка помежду им?
O:
Битката между доброто и злото е неизбежна. Не мисля, че трябва да има победител, защото, ако няма зло /нещастия/, няма как да знаем какво е добро /щастие/, всичко би било сиво и еднообразно. Кой би искал да живее в такъв скучен свят?

В: Да, така е. Макар и фентъзи, в книгата са включени и исторически моменти, свързани с българската история. Дълго ли проучвахте и помогна ли Ви някой в това?

О: Родителите ми са учили История и География във Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“, може да се каже, че с брат ми сме закърмени с историята. /смее се/. Не ми се е налагало да правя исторически проучвания, тъй като в книгата са включени исторически събития, места и личности, които са ми интересни и познати. Сериозните проучвания бяха по-скоро в окултната сфера, наложи ми се да прочета доста литература в тази насока. Най-полезна беше „Окултна философия – том I“ на Корнелий Агрипа, където авторът много добре е описал свойствата на елементите, планетите и др., които ми бяха много полезни в създаването на заклинания и отвари в романа.

В: Кога читателите да очакват книга Втора от поредицата?

О: Втората книга е готова, дори в момента пиша третата от поредицата. Не мога да дам точна дата, тъй като процесът по издаване на една книга е доста дълъг – м. януари започваме редакцията с редактора на „Предсказанието“ – Юлиян Атанасов, а след това дизайнерът ще трябва да оформи романа, за да добие представителен вид, да изготви корицата… Не мисля, че „Принцът на Подземния свят“, както ще се нарича, ще излезе преди лятото на 2021 година.

В: Вярвам, че читателите, които са прочели Първа книга, с нетърпение ще броят дните дотогава. А коя е Вашата любима книга?

О: Любимият ми роман е „Време разделно“ на Антон Дончев.

В: И накрая, какво ще пожелаете на читателите на „Pretty Sassy Girl“?

О: Пожелавам им преди всичко да са здрави, да четат повече български автори, като по този начин ще ги подкрепят. И защото те, също имат какво да кажат на света и никога да не се отказват от мечтите си!

Благодарим Ви за това интервю и Ви пожелаваме много читатели и успехи в живота! И да кажем, на тези почитатели на фентъзито, които все още нямат книгата, може да я поръчат от Вашата Фейсбук страница и то на промоционална цена от 17.99 лв., вместо коричната 21.99.

Г.П.: Да, за светлия празник Коледа, решихме да я пуснем на тази промоционална цена, като има и куп бонуси към книгата, които може да разберат на Фейсбук страницата. Така също може да ми пишат и поръчат и на личния ми профил.

Аз също благодаря, че ми дадохте възможност за среща с вашата аудитория.

Loading