Огън и злато

Млада, дръзка и пленяваща! Това е авторката на 1-та част от Трилогията „Огън и злато“, фентъзи романа „Предсказанието“ Габриела Плочева.

В четвъртък, 29.10 в Център „Румелина“ – Култура, Изкуство, Психология – гр. Варна, младата и талантлива писателка Габриела Плочева представи пред публика  първата част от фентъзи поредицата „Огън и Злато“ – „Предсказанието“.

Габриела Плочева е родена през 1995 година в град Ямбол. Изкуството винаги е било неотменна част от живота ѝ. Първите си стъпки като творец, Габриела прави едва на крехката 8-годишна възраст. Посвещава се на музиката изцяло в школите на народната певица Донка Бумбалова и музикантката Нанка Колева. Габриела е участвала в множество конкурси по народно пеене и е носител на няколко награди, но най-голямата ѝ страст винаги си остава писането.

Първата част от поредицата „Предсказанието“ е роман за вечната битка между Доброто и Злото, въплатени в митичния свят на свръхестественото. В книгата реалното се преплита с магичното, сюжетът изненадва с неочаквани обрати, а в типично човешки образи оживяват вещици, вампири, демони, сукубуси, нефилими, все същества от богатата съкровищница на легендите, вярванията, религиите, традициите и ритуалите на различни племена и народи – траки, гърци, римляни, прабългари, перси, египтяни… И в целия този омагьосан свят провокират към размисъл и напират за отговори вечните въпроси на човешкото битие – родовите отношения, дългът, предателството, изборът, любовта… И не на последно място – идат ли Краят на света и Денят на Страшния съд?

„С тънкото майсторство на вещ художник, чаровната Плочева рисува красотите на Подземния свят, а в целия роман прозират познанията ѝ за история на цивилизациите – редом с измислените случки са вмъкнати реални исторически събития, а покрай изброените вече свръхестествени същества в разказа се появяват макар и необвързани пряко със сюжета личности като Клеопатра, Александър Македонски, хан Крум, Орфей… Типично за жанра Габриела успешно и майсторски вплита в едно истина и действителност, реалност и фантазия, естествено и свръхестествено. Географските измерения не познават граници: в романа съжителстват реални места, градове и държави – сега или в миналото, редом до измислени територии. “, споделя поетът Юлиян Атанасов.

Почитателите на фентъзито, могат да поръчат книгата й на специална цена, от Фейсбук страницата й или да я потърсят в книжарската мрежа.

Loading