Стриите – едно от най-неприятните неща, които могат да се случат с кожата ви наред с целулита. Но ако целулитът е костелив орех, с чиято черупка трябва да се борят предимно представителите на нежния пол (съжалявам, дами!), то при стриите нещата не стоят точно така…

Стриите се появяват поради претоварване на кожата , която е загубила своята еластичност и не е много способна да се възстанови. 

Стриите, които са на по-малко от шест месеца, се наричат ​​“млади“, на повече от шест месеца – „стари“. Появилите се „млади“ ленти, които обикновено са червени или лилави на цвят, в бъдеще стават седефени. 

Ефектът от лечението на стриите зависи от времето на появата им. Стриите, които се наричат ​​“млади“, можете да се опитате да премахнете напълно. „Старите“ стрии не могат да бъдат премахнати, защото разтягането е белег, когато влакната на съединителната тъкан се разрушават. Преди появата на стрии, кожата, където ще се появи стрията много сърби. Запомнете обаче: Нетрябва да се чесате! След това кожата е опъната и напукана, а напуканите места са пълни с съединителна тъкан.

Най-доброто лечение за стрии  трябва да започне, докато резките са „млади“, червени. 

Много често се появяват стрии, при жените по време на бременност. Те могат да се появят и по време на кърмене на гърдите, а за да се предотврати това, е необходимо да се носят поддържащи бельо и превръзки. Превръзката е много полезна по време на бременност, защото поддържа стомаха, помага за разтоварване на гърба и не разтяга коремните мускули, което ще предпази от появата на стрии. 

Стриите  също се появяват, когато се появят хормонални проблеми или по време на хормонална терапия или при момичета по време на пубертета.

Ако жената се грижи за здравето си, следи храненето, не страда от колебания в теглото, редовно се грижи за кожата си, рискът от стрии е минимален, но все пак никой не е имунизиран. 

Четете още:

Три храни, които могат да бъдат смъртоносни за Вас и детето Ви

Основните причини за появата на стрии са: 

1. Генетичен фактор. Обикновено, ако майката не е имала стрии, то дъщерята също не е изправена пред такъв проблем. 

2. Възраст. Лекарите подчертават, че стриите започват да се появяват на възраст 15-18 години по време на пубертета. 

3. Бременност. Както знаете, бременността е вълна от хормони, а при много хора времето за активно нарастване на теглото. 

4. Бързото наддаване и загубата на тегло (диетичният ентусиазъм) е най-известната причина за поява на стрии.

5. Хормонален фон – случва се, че причината за стриите са заболявания на ендокринната система. 

6. Липсата на протеин, защото е необходим за синтеза на колагенови и еластинови влакна и след това кожата ще стане по-малко еластична и трайна и рискът от стрии ще се повиши. 

7. Дехидратация. С недостиг на вода, кожата започва да изсъхва и става по-малко еластична. 

Все пак може да се ​​подобри външният вид на съществуващите и да се предотврати появата на нови стрии с помощта на различни методи.

Методи за предотвратяване на стрии

– Здравословна диета, която съдържа витамини А и Е, освен това е важно да се консумира необходимото количество протеин и да се следва режим на пиене на вода (поне 8 чаши вода на ден, тъй като сухата кожа е най-податлива на появата на стрии). 

– грижа за тялото, включваща ежедневен душ, който ще осигури прилив на кръв към увредената кожа, за да го насити с необходимите вещества, като по този начин ускорява регенерацията на клетките; масаж с етерични масла като маслини, бадеми, жожоба, кокос, сусам и др. 

Етеричните масла правят кожата еластична , спомагат за премахването на белезите, спомагат за подобряването на еластичността на кожата.

Един от най-ефективните начини да се отървете от стриите е маската от водорасли, която се предлага от много салони за красота, но може да се направи и у дома. 

Редовно физическо натоварване

Ако жената е с наднормено тегло, тя трябва да отслабва бавно, не повече от 2% от телесното тегло на месец, в противен случай има вероятност да се появят стрии по кожата. 

Следвайки тези няколко прости правила, ще се предотврати появата на стрии по кожата.

Ето защо, ако решите да започнете да се борите със стриите, тогава трябва да подходите към това търпеливо и да разберете, че резултатът ще бъде забележим след много дълго време. 

Салоните за красота предлагат на нежния пол разнообразни процедури за отстраняване и лечение на стрии. Салонните процедури включват: 

Четете още:

Агробизнесмен изригна: Консумираме млечен продукт, в който има соматични ракови клетки

– мезотерапия (подкожни инжекции в корема). 

– пилинг: химически и механичен. Първият пилинг се извършва само чрез инжекционни методи, към които принадлежат озонотерапията и плазмената терапия.

Заслужава да се отбележи обаче, че такива процедури не винаги дават резултат и не са достъпни за всички, тъй като са доста скъпи. В допълнение, например, по време на бременност и кърмене, тези процедури не могат да бъдат извършени. Тези процедури могат да се използват само след раждане и завършване на кърменето. 

При лечението на стрии се използват витамини А и Е, тъй като те увеличават производството на колагени, сякаш пълнещи стрии. В допълнение, те помагат да се отървете от остарели клетки от кожата, и това прави участъците по-малко забележими.

Източник: zdrave.to

Loading