Коя майка не иска  детето й да е здраво, да расте щастливо и усмихнато. Но понякога дори най-грижовните родители правят грешки. 

Не всички храни, които сме готови да дадем на детето си са полезни. Някои от тях могат да му навредят, а в най-лошия случай краят може да бъде дори фатален. В следващите редове ще ви разкрием кои 3 продукта е добре да не давате на малчугана си.

Гъби

Не, не говорим за онези сладки червени гъбки на бели точки, които се появяват из страниците на книжките и всяко дете иска да си ги вземе вкъщи. Горските гъби много често са смъртоносни. Понякога дори експерт не може да предвиди последствията от консумацията им, без да е направил предварително химически тест.

Всичко опира до това как се хранят гъбите. За разлика от други организми, те усвояват от почвата абсолютно всичко, което могат. Има експерименти, при които умишлено почва бива обогатена с тежки метали. Докато други растения взимат толкова,колкото им е нужно, гъбите са погълнали изцяло всички химикали и олово. В резултат на това, ако не умрат самите те, то стават смъртоносни.

Бременни жени също е добре да не ги консумират.

Не си позволявайте да берете гъби в близост до блока или до града, защото може да си вземете така еднопосочен билет до болницата.

Бадеми

Вероятно не е необходимо да казваме, но все пакще отбележим, че ако детето ви е алергично към ядки, то тогава бадемите са строго противопоказни. Има редица дуги ситуации, при които храненето на този деликатес може да доведе до мъчения из болниците.

Преяждане

Бадемите съдържат колосални количества витамин Е. На малки порции той е много полезен идори понякога е препоръчван от лекарите. Свръхдозировката с него обаче води до:

Четете още:

Агробизнесмен изригна: Консумираме млечен продукт, в който има соматични ракови клетки

– Диария

– Замъглено виждане

– Подуване на корема

– Заспиване

Абсолютно забранено е деца под 3-годишна възраст да ядат бадеми. Деца в предучилищна възраст може да ядат до 2-3 яки дневно.

Индийците и ацтеките са го използвали като отрова.

Бадемите съдържат манган и затова не трябва да ги похапвате, ако имате стомашни проблеми.

Картофи

Точно тях не очаквахте да видите в тази класация, нали? Те са също сред най-опасните продукти за тялото.

В картофите има много нишесте, което се отлага в тялото ви и води до затлъстяване още от детството.

Такава опасност дебне и родителите. Много по-добре е да си позволите да хапнете бургер или пица отколкото картофки.

Четете още:

Хранителен режим за работещото момиче

Добре е децата ви да не консумират повече от веднъж месечно картофи, поне докато не навършат 7-8 години. Не забравяйте правилото, че по-евтиното обикновено е по-вредно.

Картофите съдържат висок гликемичен индекс. Бързо се абсорбират и дават енергия, но чувството за глад не отминава.

По-добре хапвайте богати на фибри зеленчуци или поне салата от домати и краставици.

Източник:  jenata.blitz.bg

Loading