След като попаднахме на сайта на Белчо Христов, сертифициран фитнес треньор и диетолог и статията му „Хранителен режим за работещи хора „, разгледахме някои от най-разпространените вредни навици и представи в храненето на работещите хора.

Ние от PrettySassyGirl  ще те насочим към хранителен режим, който е лесен за изпълнение, подходящ е за всички възрасти и всяко работещо момиче може да го приложи.

Сутрин

От малка знаеш, че закуската е най-важното хранене за деня. Всичко е въпрос на организация и воля да закусвате всеки ден. Чаша минерална вода, чаша кафе без захар и купа с кисело мляко (прясно мляко) с овесени ядки (фини или едри), овкусени  с парченца плод – грейпфрут, банан, киви, праскова, чаена лъжичка мед. Това е всичко.

На работното място можеш да пиеш минерална вода, вместо да похапваш чипс, вафли, снакс, солети, при положение че почувствате лек глад.

Това изисква сутрин да забравите мисли като “Измивам се, минавам край OMV-то, оттам купувам кифлички и кафе”. Както казах, всичко е въпрос на организация и желание.

Овесените ядки са “бавни” въглехидрати. Такива въглехидрати, когато се приемат сутрин, зареждат с енергия и са много важни за старта на работния ден. Енергийният ефект се увеличава и от белтъчините в млякото. Ако сте поставили в млякото и един банан и/или праскова, количеството на въглехидратите се увеличава значително. Грейпфрутът или кивито от своя страна са възможно най-подходящите плодове както за диети, така и за витаминозен старт за деня.

Междинна закуска

Два часа преди да обядваш е добре да направиш една междинна закуска. Ето една “глезотийка”, която ще ти хареса – 50г. ядки (кашу, бадеми, орехи, лешници) с плод. Аз препоръчвам това да е киви. Той е вкусен и богат на витамини. Избягвайте фъстъците.

Значението на междинната закуска е да ти осигури полезни мазнини. Не се страхувай от мазнините. Това са полезните мазнини, в подходящото количество и приети в подходящото време.

Обяд

Ако обядваш в ресторант (барче, закусвалня и т.н.) или фирмения стол, ориентирай се  към пилешка пържола (по-добрият вариант е пилешка пържола от гърдите) и салата. Изборът на салати през цялата година е сравнително голям – зелена салата, домати, краставици, зеле, моркови, броколи, червено цвекло.

Салатите са богати на фибри – най евтиният източник сред тях е зелето, което е много хубав вариант за салата. Фибрите чистят стомаха и ви карат да се чувствате сити. Не случайно в диети се препоръчват зеленчуци – не само заради витамините и минералите в тях, а именно заради чувството на ситост, което няма да ви кара да ядете калорични неща – вафли, сникърси и други непотребни сладки.

През зимата избягвайте туршиите, защото от тях няма смисъл за диетичното хранене.

Пилешкото месо може да се замени с друго месо, например бяла риба, хек, риба тон, крехко телешко, контрафиле или пуешко.

Откажи се от десертите. Те съдържат прости захари и носят празни калории, които ще се полепят по бедрата ти като мазнини. Яж хляб единствено, ако е пълнозърнест и препечен.

Ползата от такъв пълноценен обяд е огромна. Преди всичко той осигурява ресурс от хранителни вещества. Ще имаш и желание да се захванеш отново с работата си.

Следобяд

Може да изпиеш чаша кафе. Вода или чай – също.

Вечеря

Това е времето, в което  хранителният ти режим трябва да приключи, отново по правилния начин. Препоръчително е вечерята да бъде наистина лека. Ако си се придържала към по-горните правила за хранене, би следвало вечер да изпитваш лек глад, но той не е “зверски”. Защото организмът вече е приел почти всичко, което му е нужно, за да бъдете работоспособни и пълни с енергия. Именно гладуването през деня е причината за “зверски” апетит вечер.

Ставай винаги леко гладна от масата. Сигналите за ситост достигат до главния мозък чрез хипоталамуса, на който са му необходими около 15 минути за реакция. Така че, вечерята трябва да е лека, обещаваш, нали?

Вечерята може да се състои от: парче риба (за препоръчване е да бъде по-постна) или пилешко месо или по-крехко телешко месо. Непременно комбинирай със салата от кълнове или зеленчуци.

Ползата от такава вечеря е голяма – осигурявате си белтъчния прием и спокойния сън.

Ако все пак огладнееш по-късно през нощта, защото примерно си взели някаква работа за свършване от офиса, внимавай към какво посягаш. В късните часове може да хапнеш малко парче месо с малко салата, малко фъстъчено масло. Особено важно е количеството да е малко.

Хранителният режим стои в основата на здравето, работоспособността и външния вид. Ако изберете подходящ хранителен режим, вие ще се чувствате жизнени, енергични, сити, уверени, с добро самочувствие и настроение.

Сайтът на Белчо Христов е BelchoHristov.com.

Loading