Като всяко sassy момиче, ти също не правиш компромиси със здравето и външния си вид. С наближаването на летните дни правиш всичко възможно да свалиш 5-те килца, които качи по празниците.

Независимо каква е целта ти – изчистване на мазнини или поддържане на сегашните килограми – най-важният фактор, с който трябва да се съобразиш, е приемът на калории.

При отслабването ти е нужен калориен дефицит, т.е. трябва да приемаш по-малко калории, отколкото гориш.

Но как да изчислиш калориите си…

Няма да те занимаваме със сложни изчисления и формули. С електронен калкулатор можеш много лесно да изчислиш колко калории да приемаш дневно, за да поддържаш сегашното си тегло и колко да приемаш, ако искаш да свалиш килограми.

 

 

КЪМ КАЛКУЛАТОРА

Как да използваш калорийния калкулатор

1. Първо трябва да въведеш своите данни – пол, години, тегло, височина, талия, ханш и врат. Под калкулатора ще намериш инструкции как да се измериш правилно.

2. След това трябва да избереш нивото на физическа активност. Имаш 5 опции – заседнал начин на живот, слаба, умерена, висока и екстремна физическа активност. Ако се чудиш коя от тези опции е най-близка до теб, кликни върху иконата с оранжево „i“ и ще видиш допълнителната информация за всяка от тях.

3. Следващата стъпка е да зададеш размера на дефицита или излишъка. Ако целта ти е отслабване, ти препоръчвам да избереш 15 или 20% дефицит. Използвай 25% само ако имаш доста килограми за сваляне (20 кг или повече). Ако целта ти е качване, съобрази излишъка с това дали искаш да качваш по-бавно, но чисто (избери 10-15% излишък) или предпочиташ да качваш по-бързо, макар и с риск да качиш малко мазнини (избери 20% излишък).

4. След като си готов с предходните 3 стъпки, натисни бутона „Изчисли“ и ще получиш резултатите си:

  • Процент на телесните мазнини (както и теглото им в кг)
  • Активно тегло (общо тегло минус мазнините)
  • Базов метаболизъм (дневните калории за поддържане, преди да се вземе предвид физическата активност)
  • Калориен оптимум (дневните калории за поддържане, след като се вземе предвид физическата активност)
  • Калориен прием (дневните калории, които трябва да приемаш спрямо избрания дефицит/излишък)
  • Препоръчителен дневен прием на течности

Под калкулатора ще намериш допълнителна информация за това какво означават различните стойности.

Добре е да преизчисляваш калориите си на всеки 1-2 месеца. След като свалиш първите 5 кг, ако продължаваш да приемаш същите калории и другия месец ще слезеш в застой и отслабването постепенно ще се забавя.

Калорийния калкулатор е от сайта на Страхил Иванов

 

 

Loading