Да влезем във форма след коледно-новогодишните празници си е предизвикателство, и то всеки път. Тялото ни е свикнало да поема повече храна и алкохол. Последното нещо, за което си мислим, са фитнеса и упражненията…

Как да се върнем към рутината без да стресираме организма ни допълнително?

1. Забрави за диетите 

След преяждане се образува по-голямо количество свободни радикали, за елиминирането на които имаме повишени нужди от храни с антиоксидантни свойства – плодове, зеленчуци, ядки, пълнозърнести продукти, а не от изтощителна диета. Гладуването за дълъг период от време няма да възстанови навиците на здравословно хранене, а и само по себе си е вреден такъв. По време на глад метаболизма се забавя поради отделянето на водородни катиони при разграждането на мазнините, които подтискат ензимите, участващи в обмяната на веществата.

Вместо това опитайте да се храните 3-4 пъти на ден с балансирано количество между белтъчини(протеин), въглехидрат и полезни мазнини. Приемайте ферментирани храни като кисели зеле, кефир, комбуча, домашно кисело мляко и др. Взимайте храни богати на фибри. Приемайте ензими на таблетки за по-добро абсорбиране на храната.

2.Премахна токсините (детокс)

Има много начини да прочистиш организма си. Опитай, изпитания от нас метод – фрешове минимум един ден в седмицата. Сутрин на избрания ден не яж нищо – просто пий фрешове, вода и зелен чай. През деня е същото. Когато и колкото пъти огладняваш, винаги фрешът те засища. И така до следващата сутрин. Ефектът е поразителен.

Бонус:

Сваляш около килограм от теглото си. Прекрасно, нали? Най-любимите ни фрешове са 2 – комбинацията от магданоз, целина и ябълка и комбинацията от ананас, портокал и джинджифил. Вкусовете им са наистина уникални, за хранителните качества да не говорим. За всички онези, които могат да издържат без да ядат повече време, този метод за изчистване може да се прави няколко дни подред, но желателно е да не са повече от три.

3.Да пия повече вода (хидратация)!

Като повечето забързани хора, и аз забравям да пия достатъчно вода през деня. Знаем много добре, че водата е изключително важна за тялото. Редовното хидратиране осигурява правилното функциониране на нашите органи и освежава мисълта ни. Особено след празници, когато организмът е бил насилен да обработи огромни количества храна и алкохол, водата идва като спасител за тялото. Затова пий поне по 2 литра вода на ден и по една чаша топла вода сутрин, на гладно…

4.Раздвижи се (физически упражнения) 

Това е другата много трудна задача… Как да намериш два часа през деня, за да отидеш до фитнеса/залата/корта, после да се върнеш навреме при децата си вкъщи? Опитам с популярния „уред” на Мадона, който отнемал само половин час, вместо обичайните за фитнеса час и половина. Така ще спестиш по един час два пъти в седмицата. През другите дни можеш да правиш упражнения вкъщи. Не ти трябват специални уреди и оборудване, за да правяишклякания, напади, коремни преси и лицеви опори – 3-4 серии от по 10-15 упражнения ще свършат работа. Звучи достъпно и лесно. А като награда потанцувай – защо не и на клуб. За релакс.

Loading